Besök

Braheholmen med Ebba Brahes lusthus

BraheholmenBraheholmen

På den lilla ön Braheholmen i Fläcksjön står den 1800-talsbyggnad som idag kallas Ebba Brahes lusthus. Det står på platsen där ett mindre slott var en av flera byggnader från 1590.

Lusthuset har främst kommit att förknippas med sägnen om Ebbas omöjliga kärlekshistoria med kung Gustav II Adolf. Då Ebba inte var kunglig, tillät Gustavs mor inget giftermål. Istället lär han själv ha utsett fältherren, och personlige vännen, Jacob de la Gardie till hennes gemål.

ÖPPETTIDER

Året runt.
Brahehomen nås enbart per båt eller kanot. För mer info om båt,- kanothyra kontakta Svartådalens Bygdecenter.

Läs mer

Hyttruinen i Rosshyttan

rosshyttan fors

Hyttruinen i Rosshyttan

Västerfärnebo socken skaffade sig under flera hundra år en viss förmögenhet på de dryga 20-talet små eller medelstora hyttor som fanns i området.

Kraften i de små vattendragen, som försåg ådalen med svämvatten från de högre belägna skogarna utnyttjades i järnbruket.

En av de tydligaste hyttlämningarna är Rosshyttans hyttruin. Rosshyttan var i bruk redan på 1400-talet och stängde 1838. Idag är den ett lokalt utflyktsmål och samlingsplats vid högtider.

ÖPPETTIDER

året runt

Läs mer

Odendisas sten

odendisa

Odendisas Sten

Den minst tusen år gamla runskriften på Odendisas sten vid Fläckebo gammelgård
 (intill kyrkan) om vikingafrun Odendisa, är en av Sveriges äldsta, skriftliga kvinnohyllningar.

ÖPPETTIDER

året runt

Karta »

Läs mer

Orgelmuseet i Fläckebo

orgelmuseum

Unikt orgelmuseum i den gamla kyrkskolan. Troligen det enda museum i Sverige med kompletta spelbara kyrkorglar. Även handgjorda mindre orglar finns att beskåda. Det finns möjlighet till guidad visning.

ÖPPETTIDER
efter överenskommelse

 

Läs mer

Regementsplatsen Salbohed

salbohed-sten

Åren 1681-1906 var Salbohed exercisplats för Västmanlands regemente.

Västmanlands regemente anses ha spelat en avgörande roll vid slaget i Polska Clyszow 1702, under kung Karl XII:s ledning. Idag minner ett par byggnader och den ståtliga minnesstenen om Salboheds regementstid.

ÖPPETTIDER

året runt

Karta »

Läs mer